Vask og tørring af linned
Berendsen Textil Service A/S, Hillerød
Case af Zehnder Clean Air Solutions

Tekstilfi bre på det topmoderne vaskerianlæg satte sine spor højt oppe under loftet i produktionshallen og krævede masser af rengøring, men takket være Zehnder Clean Air Solutions kan man nu koncentrere sig om at holde kundernes linned rent i stedet. Berendsen i Hillerød er et af Skandinaviens mest moderne vaskerier, og de 130 medarbejdere håndterer hver time fi re tons vasketøj i form af lagner, dyne- og pudebetræk, frotté håndklæder m.m., som hovedsageligt kommer fra hoteller over hele Sjælland, men også fra passagerskibe og flyselskaber.

Efter en indledende sortering af vasketøjet ryger det igennem en automatiseret proces, der sørger for, at kundens linned bliver vasket, strukket, foldet og bundtet, så det er klar til levering, men opvarmningen af tekstilerne giver problemer med bomulds- og polyesterfibre i produktionshallen.

“Vi udførte meget højderengøring på grund af tekstilfi brene, som frigives ved opvarmning og hvirvler rundt i luften ved tørretumblere og rullemaskiner,” fortæller afdelingschef Peter Hasbak. “De sætter sig i loftet, og loftsbjælkerne bliver ligesom helt uldne, så vi var nødt til at gøre rent en gang om måneden for at blæse eller suge fibrene ned.” Alene lofts højden på 7-8 meter gør det til en vanskelig opgave at holde loftet rent, men det er langt fra den eneste årsag til, at man helst vil slippe for at skulle gøre rent deroppe. “Vi har en masse skinner i loftet til vores vaskesække, som gør det svært at komme til, og så skal vi rydde hele hallen for containere for at kunne komme ind med en sakselift,” forklarer Hasbak. “Desuden skal det være i weekenden, eftersom vi kører med 18-timers drift. Vi kunne ikke følge med i forhold til højderengøringen, når vi har så store mængder vask.”

Ren luft – rene lofter
Løsningen på problemerne med de lådne lofter kom med posten i form af en rapport fra Berendsens anlæg i Karlslunde, hvor man havde opnået gode resultater med Zehnders løsninger. Peter Hasbak forklarer: “Det var en rapport med målinger, som var foretaget før og efter projektet, og man kunne se en kæmpe forskel.”

Resultaterne var overbevisende nok til, at man kontaktede Zehnder, som foretog en række målinger af partikelkoncentrationen i produktionshallen. Den anbefalede løsning omfattede fire E-12000, som er Zehnders største model, over de store rullemaskiner og to E-3000 over de to tørretumblere. “Zehnders konsulent anbefalede, hvor vi skulle sætte kasserne op. Han gik med rundt i hallen, og her var han god til at måle, hvor trækket kom, så vi kunne se, hvor vi skulle blokere med et filter.

Dampen fra rullemaskinerne bringer fibrene op i luften og lige op i filtrene, så det er jo en fordel for os. Andre steder, for eksempel i lagerbygninger, bliver støvet hvirvlet rundt og lægger sig overalt, men her ryger det altså op i loftet.” Dermed har medarbejderne på gulvet været forskånet for størstedelen af partiklerne, som ikke har været til gene eller fare for nogen, men ikke desto mindre er den forandring, som Zehnders luftrensningsaggregater har medført, blevet bemærket. “Der er blevet mindre diset i produktionshallen,” fortæller Peter, “så medarbejderne er også tilfredse.”

Tallene fra de efterfølgende målinger taler da også for sig selv: Efter installationen af Zehnders luftrensningsaggregater er partikelniveauet faldet til det halve.

Zehnder følger op
For at gøre det så enkelt som muligt for kunden at holde luften og loftet rent kommer Zehnder ud og skifter luftrensningsaggregaternes forfiltre seks gange årligt og flimmerfiltrene to gange om året, så Berendsens medarbejdere i Hillerød kan bruge kræfterne på de store mængder vasketøj.

Afdelingschef Peter Hasbak glæder sig da også over, at der nu skal væsentligt mindre weekendarbejde til for at slippe af med tekstilfibrene: “Løsningen fungerer, og man kan tydeligt se, at der bliver fanget rigtig meget i filtrene. Nu kan vi nøjes med højderengøring 1-2 gange om året i stedet for mindst en gang om måneden, så det er jo en ren fornøjelse,” siger han tilfreds.

De gode erfaringer fra Hillerød har efterfølgende ført til, at Berendsens afdeling i Malmø også har fået installeret en løsning fra Zehnder Clean Air Solutions.

Download casen her