Støbemaskiner
Udvinding og rensning af forurenet luft fra støbemaskiner er en meget vanskelig opgave, men det er ikke umuligt. Og efterhånden er folk ved at ændre opfattelse af støbemiljøet – man ved nu, at det ikke behøver at være et snavset miljø og at filterenhederne ikke nødvendigvis behøver dyr automatisk rengøring eller hyppig vedligeholdelse.

Støbning er en proces, hvor smeltede metaller som aluminium, zink eller magnesium er presset med højt tryk ind i et hulrum. Under denne proces dannes store mængder olietåge og olierøg, der består af klæbrige partikler fra frigivelsesmidlet og stempelkøleolien.

Den første udfordring er at fange den tåge / røgfyldte sky, der kommer ud af støbemaskinen. Et filter med en korrekt designet hætte er den vigtigste betingelse for at skabe et godt arbejdsmiljø.

En kilde til olierøgen er den smøring, der sprøjtes ind i støbehulrummet. Det kaldes ofte frigivelsesmiddel og indeholder forskellige mineralolier, grafit, petroleum m.m. En anden kilde er indsprøjtningen af det smeltede metal, der finder sted ved stempelsmøring. Sammen skaber disse kilder en opgave, der er for hård for de fleste filterenheder, så man skal i disse brancher vælge filter med omhu.

Det er nemlig ikke usædvanligt, at en mellemstor støbemaskine hvert år udleder mere end 1000 kg klæbrige og snavsede partikler i luften. Forestil dig, hvad alt denne snavsede luft gør ved virksomheden og de ansatte.